google-site-verification=RMvBiqYWIcU7VG3wc8q8q5U4-O4_zVKoPBM6URIBcaM

Bhutan Kağıdı Nedir? Nasıl Yapılır? Nerede Kullanılır?

05-08-2022 10:27
Bhutan Kağıdı Nedir? Nasıl Yapılır? Nerede Kullanılır?

Bhutan kağıdı adından da açıkça anlaşılabileceği gibi Bhutan ülkesinin geleneksel el yapımı kağıdıdır, ve aynı zamanda ülke ekonomisinin bel kemiği de sayılabilir. Bhutan Günay Asya’da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Bhutan ülkesinin en yakın komşuları Hindistan ve Çin gibi Bhutan’da geleneksel el yapımı kağıt üretimi ana kaynakları arasında yer alan bir ülkedir. Bu yazımızda size bhutan kağıdı nedir ve bhutan kağıdı kullanım alanları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Bhutan kağıdı nedir?

Bhutan kağıdının keşfi ve yaygınlaşması yüzyıllar öncesine dayanır. Güneydoğu Asya'nın tropikal iklimi, Himalayaların tabanındaki zengin topraklarla birleştiğinde Mitsumata ağacının büyümesi ve gelişmesi için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Bu ağaç bhutan kağıdının ana malzemesidir. Mitsumata ağacının iç kabuğu güçlü ve hafif kağıt üretimi için oldukça elverişlidir. Mitsumata ağacının lifleri oldukça kısadır ancak yüksek oranda lif içeren bu ağıç kağıt üretimi için harika bir ana malzemedir. 

Zengin bir dokuya sahip olan bhutan kağıdı yüksek kalitesi ile bilinir. Üretiminde mitsumata, defne ağacı ve eğreti otu yaprakları kullanılır. Bhutan kağıdının bileşenleri arasında yer alan her bir bitkinin kağıda kattığı ayrı bir özellik vardır. Bu bitkiler kağıdın tokluğu, esnekliği ve emiciliği için çok önemlidir. Bhutan kağıdının üretimi birtakım işlemleri içerir ancak tamamen doğal yöntemlerle yapılır ve üretim sürecinde hiçbir kimyasal madde kullanılmaz. Bu sebeple bhutan kağıdı sürdürülebilirlik açısından da çevre dostu bir kağıttır. Modern yöntemlerle üretilen kağıtla kıyasla geri dönüşümü oldukça kolaydır. Buthan kağıdı el yapımı bir kağıt olduğu için üretimi oldukça zor ve zaman gerektirir. Tek bir sayfa buthan kağıdının yapımı üç gün sürmektedir. 

Bhutan kağidi nasil yapılır ?

Öncelikle bhutan kağıdının üretim süreci toplanan ağaçların kabuk kısımlarının 24 saat suda bekletilmesi ile başlamaktadır. Daha sonra bu kabuklar uygun bir kaynatma kabına koyularak lifler ayrılıncaya kadar kaynatılır ve iyi bir şekilde temizlenerek liflerden ayrıştırılır. Hemen ardından ayrıştırılan lifler dövme işleminden geçirilir ve hibisküs bitki kökünden yapılan bir karışımın içine atılır ve elle karıştırılır. İlk etapta elde edilen bu karışım ince bir tabaka hallinde kalıplara serilir. Burada kalıplara serme işlemi bildiğiniz bir kağıt şekli elde etmek için yapılır. Genel olarak dikdörtgen şeklinde çeşitli boyutlarda kalıplar kullanılmaktadır. Kalıplarda şekil alan kağıt şövale tarzı tahtalara serilir ve kurutulur. Kuruduktan sonrasında dikkatlice yerinden çıkarılarak kullanıma hazır hale gelir. Kurutma işlemi buradaki en zor ve uzun zaman alan işlemdir. Kurutma sonrasında bhutan kağıdı hazneden çıkartılırken çok dikkatli olunmalıdır, tecrübesiz kimse kağıdın kolayca yırtılabilmesine sebep olabilir. Bu uzun işlemler dizisi sonucunda bir sayfa bhutan kağıdı üretilmiş olur. Bhutan kağıdının evde üretilemeyecek bir kağıt olduğunu söyleyebiliriz, gerçekten zor ve yorucu bir süreç. Eğer bhutan kağıt kullanmak istiyorsanız Vera Sanat güvencesiyle ihtiyacınız olan bhutan kağıtlara en iyi fiyatlarla ulaşabilirsiniz.

Bhutan kağıdı kullanım alanları nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bhutan kağıdı yapım süreci oldukça zahmetli ve uzun süren bir kağıt çeşididir. Bhuthan kağıdı geleneksel sanatlarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bhutan kağıtlar yoğun mürekkep kullanılan Hat ve tezhip sanatında oldukça tercih edilen bir sanat malzemesidir. Yüksek emici gücüne sahip tok bir kağıt olduğu için bhutan kağıt hat sanatı gibi kontrol gerektiren sanatlarda sıklıkla tercih ediliyor. Minyatür sanatında da kullanılan bhutan kağıdının yoğun olarak tercih edildiği başka alanlarda vardır. Üretildiği Güney Asya’da üzerlerine motifler işlenerek hediyelik eşya olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Bhutan kağıdının sürdürülebilir olması, geleneksel sanatlardaki kullanımını daha da arttırmaktadır. Üretiminde herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığı için çevre kirliliğine sebep olmayan bhutan kağıtlar, doğada diğer kağıtlara göre daha çabuk geri dönüşebiliyor ve bu sebeple birçok hem sanatına hem de yaşadığı dünyanın doğasına değer veren kimseler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bhutan kağıtlara Vera Sanat güvencesiyle kolayca ulaşabilirsiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.